במדינת ישראל מונהג חוק רישוי עסקים באמצעותו הוסדרו כל התנאים הנדרשים לצורך קבלת רישיון עסק לכל סוגי העסקים טעוני רישוי, כדוגמת עסקים בתחום המזון, החל מדוכני מזון וקפיטריות, דרך מסעדות ומתמחי אירוח בהם מוגש מזון ועד למפעלי מזון מכל סוג ובכל סדר גודל.
חוק רישוי עסקים כולל בתוכו את כל התקנות הנדרשות לצורך קבלת רישיון לבית העסק והפעלתו, וזאת על פי סוג בית העסק, גודלו ומאפיינים נוספים הרלוונטיים לתחום עיסוקו העיקרי והמשני של בית העסק. כמו כן, החוק מגדיר את הסנקציות והעונשים הצפויים לבעלי עסקים המפעילים את עסקיהם ללא קבלת רישיון.
סוגי עסקים טעוני רישוי
חוק רישוי עסקים המונהג בישראל, מגדיר מספר תחומי עיסוק המוגדרים בחוק בתור עסקים טעוני רישוי וביניהם:
- עסקים בתחום הבריאות הרוקחות והקוסמטיקה
- עסקים בתחום הדלק והאנרגיה
- עסקים בתחום החקלאות ובעלי החיים
- עסקים בתחום המזון
- עסקים בתחום המים והפסולת
- עסקים בתחום הרכב והתעבורה
- עסקים בתחום השמירה, האבטחה והנשק
- עסקים בתחום התעשייה, המלאכה, הכימיה והמחצבים
- עסקים בתחום המסחר
מה חשוב לדעת על תהליך הרישוי?
כל סוגי העסקים טעוני הרישוי, נדרשים להליך רישוי המתנהל את מול המחלקה לרישוי עסקים הפועלת מטעמה של הרשות/מועצה מקומית בה העסק עתיד לפעול.
מלבד נציגי המחלקה לרישוי עסקים, תהליך הרישוי מערב בתוכו גורמי רישוי נוספים וביניהם: נציגי כוחות ההצלה (משטרה וכיבוי אש), נציגי משרד הכלכלה, נציגי הוועדה המקומית/אזורית לתכנון ובנייה (בהתאם לסוג המבנה בו ממוקם בית העסק), נציגי המשרד לאיכות הסביבה ונציגי משרד הבריאות.
תהליך הרישוי עצמו נעשה באופן פרטני בהתאם לתחום העיסוק העיקרי של בית העסק ובהתאם למספר מאפיינים משתנים של בית העסק.
ברוב המקרים, הליך הרישוי כולל בתוכו את השלבים הבאים: מדידת שטח בית העסק, בדיקת היתכנות, עריכת תסריט אדריכלות, אישור חוות דעת מטעם המשרד הממשלתי המעורב בהליך הרישוי (לצורך העניין בעסקים טעוני רישוי בתחום המזון נדרש אישור חוות דעת מטעם משרד הבריאות), ארגון כל הנספחים הנדרשים לצורך הגשת הבקשה לרישוי בית העסק, הגשת הבקשה ברשות המקומית האחראית, תשלום אגרה, קיום ביקורות על ידי גורמי הרישוי הרלוונטיים, קבלת אישור מטעם הגורמים הרלוונטיים ולבסוף: קבלת רישיון עסק מזון!
תקנות רישוי עסקים בענף המזון
רישוי עסקים בענף המזון הוא תהליך המיושם באמצעות הקפדה יתרה על תקנות שונות המופיעות גם בחוק לרישוי עסקים וגם בתקנות רישוי עסקי (תנאי תברואה נאותים לבתי אוכל).
תקנות רישיון עסק מזון משרד הבריאות מהוות את הבסיס הראשוני לצרכי תכנון והקמתם של כל סוגי העסקים בענף המזון, כאשר קיימות תקנות כלליות לכל סוגי העסקים בענף המזון לצד תקנות פרטניות לסוגי עסקים שונים בענף המזון על פי אופי וסוג המזון אשר יימכר וישווק בבית העסק, בין אם מדובר בקיוסק (פיצוציה), מרכולים, מזנונים, בתי קפה, מסעדות ומפעלי מזון.